پارافین چیست و چه کاربردی دارد؟


پارافین واکس یک ماده جامد بی رنگ و بو است که در صنایع پتروشیمی از نفت یا ذغال سنگ استخراج می شود. پارافین واکس ترکیبی از مولکول های هیدروکربنی اشباع شده است که از ۲۰ تا ۴۰ کربن اتمی تشکیل شده است.

 پارافین های جامد به دو دسته تقسیم می شوند: پارافین سبک (ماکروکریستال) و پارافین سنگین (میکروکریستال)  پارافین واکس در دمای معمولی اتاق به صورت جامد است ولی در دمای بیش از ۳۷ درجه شروع به ذوب شدن می کند. نقطه جوش پارافین واکس ۳۷۰ درجه سانتی گراد( ۶۹۸ درجه فارنهایت) است.

پارافین واکس در مقایسه با سایر پارافین ها بیشتر تصفیه می شود در نتیجه در صنایع غذایی و آرایشی- بهداشتی کابرد فراوانی دارد. پارافین واکس کاربردهای مختلفی دارد که بعضی از آنها عبارتند از: عایق الکتریکی، روان کاری و تولید شمع. برای ساخت مداد شمعی از پارافین واکس استفاده می شود.

پارافین واکس متمایز از نفت سفید و سایر محصولات نفتی است زیرا گاهی به این محصولات هم پارافین گفته می شود.

کاربردهای پارافین واکس

پارافین واکس همچنین کاربرد وسیعی در صنایع مختلف مانند شمع سازی، ضد آب کردن انواع کاغذ و پارچه، انواع پولیشرها، صنایع لاستیک سازی و غیره دارد. علاوه بر این نوع دارویی آن در تولید و ساخت انواع محصولات بهداشتی به کار می رود.

کاربرد پارافین واکس در صنایع آرایشی و بهداشتی

پارافین واکس یا جامد برای پوشش دادن به قرص ها استفاده می شود و همچنین به عنوان یکی از مواد مهم و ضروری در تولید انواع کرم ها و لوسیون ها به کار می رود.

کاربرد پارافین واکس در صنایع لاستیک

پارافین واکس در تولید تایر ماشین برای عایق سازی در برابر لایه اوزون و همچنین به منظور جلوگیری از ترکیدگی و سایش لاستیک به کار می رود.

کاربرد پارافین وکس در کود کشاورزی

پارافین واکس در صنایع کشاورزی برای تولید کودهای شیمیایی استفاده می شود.

پارافین واکس همچنین در صنایع نساجی، کاغذ سازی، غذایی، کبریت سازی و تولید رنگ نیز کاربرد دارد.

تاریخچه پارافین واکس

پارافین وکس برای اولین بار در سال ۱۸۳۰ میلادی توسط یک شیمی دان آلمانی به نام کارل ون ریکنباخ ساخته شد. او سعی داشت که مواد نفتی را که به طور طبیعی در نفت خام وجود دارد را جدا کرده و تصفیه کند.

پارافین واکس تاثیر قابل توجهی در ساخت و تولید انواع مختلف شمع داشته است. پارافین واکس در ابتدا با یک نقطه ذوب پایین می سوزد ولی با افزودن اسید استئاریک به پارافین واکس، نقطه ذوب آن بالا می رود.

تولید پارافین واکس در اوایل قرن بیستم به خاطر رشد صنعت بسته بندی گوشت و روغن افزایش پیدا کرد و این امر موجب شد که پارافین واکس و اسید استئاریک به عنوان محصولات جانبی تولید شوند.

پارافین واکس در کشور آلمان ساخته شد و پیشرفت عمده ایی در صنعت شمع سازی ایجاد کرد زیرا وجود پارافین واکس در شمع، باعث می شود که شمع کند تر بسوزد و اشک کمتری داشته باشد و دیگر این که تولید و ساخت آن نسبت به شمع های دیگر ارزان تر است.

خصوصیات پارافین واکس

نقطه ذوب پارافین واکس بین ۴۶ تا ۶۸ درجه سانتی گراد است و چگالی آن در حدود ۹۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است. پارافین واکس در آب حل نمی شود ولی در اتر، مواد نفتی قابل اشتغال و استر( نمک های عالی) قابل حل است.

پارافین واکس به سادگی تحت تاثیر واکنش های شیمیایی قرار نمی گیرد ولی به راحتی می سوزد.گرمای احتراق پارافین واکس در حدود ۴۲ مگاژول/ کیلوگرم است.

در علم شیمی، پارافین واکس به طور مساوی و برابر با alkane (مجموعه ایی از استئارات هیدروکربن که شامل متان، اتان، پروپان می شود) استفاده می شود و هیدروکربن ها را با فرمول کلی NnH2n+2 نشان می دهد. کلمه پارافین واکس ریشه لاتین دارد.

پارافین واکس یک نوع عایق الکتریکی عالی با مقاومت الکتریکی بین ۱۰۱۳ و ۱۰۱۷ اهم متر است. پارافین واکس تقریباً از بقیه مواد نفتی، به جز پلاستیک ها بهتر است.

پارافین واکس یک تعدیل کننده نیوترون موثر است و در سال ۱۹۳۲ در آزمایش های جیمز چادویک برای شناسایی نیوترون مورد استفاده قرار گرفت.

پارافین واکس ماده مناسبی برای ذخیره گرما است. ظرفیت حرارت این ماده ۲.۱۴–۲.۹ J g−۱ K−۱ ژول است و حرارات لازم برای ذوب آن ۲۰۰ تا ۲۲۰ ژول است.

زمانی که پرافین واکس ذوب می شود به سرعت جاری می شود و به خاطر چنین خاصیتی که دارد می تواند در ترموستات های صنعتی، خانگی و به ویژه ترموستات های خودرو استفاده شود.

Uncategorized

۱ Comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *